Framtidsutsikter för Frekvensmarknaden
Att förutsäga frekvensmarknadens framtid och intäkter är svårt, eftersom tjänster som FCR-D och FFR bygger på att Svenska Kraftnät köper in resurser som är redo att aktiveras om frekvensen avviker med mer än 0,1Hz. Dessa tjänster hanterar snabba variationer och följer inte samma marknadsdynamik som den vanliga elmarknaden. Det finns få alternativ som är tillräckligt snabba för att reagera, och energilager dominerar dessa marknader.
I en prognos från 2021 uppskattade Svenska Kraftnät att deras utgifter för frekvensstödstjänster skulle nå en topp runt 2022, och därefter minska investeringstakten. Detta innebär att det kan finnas färre pengar att fördela till batteriägare i framtiden.
Under 2022 uppdaterades prognosen och visade på en kraftig ökning, med en förväntad topp kring 2025 istället. För ägare av energilagringssystem är det viktigt att beakta att många stora energilager står i kö för att anslutas till elnätet. Detta kommer att ha en kanibaliserande effekt på ersättningsnivåerna, eftersom ju fler batterier som ansluts, desto fler system kommer att dela på ersättningen från Svenska Kraftnät.
Ersättningsnivåerna för stödtjänster påverkas av flera faktorer som varierar över tid. Till exempel påverkas prissättningen av elpriset på elhandelsmarknaden, tillgången på vatten i vattenmagasin och mängden förnybar elproduktion i systemet. Priserna för stödtjänster varierar också beroende på årstid. I Sverige har vattenkraft traditionellt levererat FCR-D, men dess förmåga att leverera stödtjänster beror på faktorer som turbintyp, vattenflöden och säsong, exempelvis vid isläggning på vintern eller vårfloden.
Under dessa perioder kan färre vattenkraftverk leverera stödtjänster, vilket driver upp kostnaden. Batterier, å andra sidan, är inte säsongsberoende och kan snabbt och enkelt leverera stödtjänster tack vare att de använder kraftelektronik utan rörliga delar. Detta ger batterier en stor fördel i stödtjänstmarknaden.