Search

Hur Kan Ett Batteri Användas?

Solcellstak är stiliga, men är det värt att satsa på? I den här guiden har Renergi samlat alla dina frågor om soltak. Du får bland annat svar på frågor om pris och lönsamhet, samt en översikt av olika typer och modeller, inklusive solcellstakpannor.
Solcellsanläggningar producerar endast el när solen skiner, vilket innebär att produktionen och konsumtionen sällan sker samtidigt. Här kommer energilagring, och särskilt batterier, in som lösningen för att jämna ut detta. Batterier har kallats energisystemets “hemliga graal” och fungerar som en mångsidig verktygslåda, med många olika applikationsområden.

Det finns dock olika batterityper och kemier som passar bättre för specifika användningsområden. Tyvärr blir diskussionen ofta för generaliserad, och det är viktigt att förstå att alla batterier inte kan göra allt. För att ett batterisystem ska uppfylla förväntningarna krävs noggrann projektering och systemdesign. En annan viktig aspekt är batteristyrningen – man kan bara styra batteriet på ett sätt åt gången, och valet av styrning påverkar vilken applikation som är möjlig.
elbilsladdning

Hur många solceller behövs för ett hus?

Mängden solceller som krävs för ett hus beror på både husets årliga elförbrukning och storleken på huvudsäkringen. En generell riktlinje är att inte installera fler watt än vad huvudsäkringens storlek i ampere gånger 690 motsvarar, och inte heller mer än husets årliga elförbrukning i kWh.

För en villa med en 16 A huvudsäkring innebär detta att man kan installera upp till cirka 11 kW solceller.
Kommersiell fastighet med solceller

Användningsområden för Batterier

Batterier kan användas på många olika sätt och styras efter specifika parametrar. Dessa inställningar görs vanligtvis i batteriets styrsystem, ofta via växelriktaren, men externa styrsystem som EMS (Energy Management Systems) används också. Flera växelriktartillverkare erbjuder även styrning via API eller öppna protokoll, vilket gör att framtida applikationer och smarta hemstyrningar, som Google Home Assistant, kan integreras.

Egenanvändning av Solel

En av de mest populära användningsområdena, särskilt i länder med höga elpriser, är att lagra överskottsel från solpaneler i batteriet. Batteriet laddas med egenproducerad och billig energi under dagen, för att sedan användas när solen har gått ner. Beroende på årstid och hushållets energibehov kan batteriet täcka några timmar eller upp till nästa dag. I denna applikation styrs laddningen av exportdata – när el exporteras till nätet triggas batteriet att börja ladda. När batteriet är fullt, exporteras överskottselen och säljs på elnätet.
solcellsbatterier
effekttariff

Exempel 1: Lönsamhet vid Solladdning

Lönsamheten för att använda ett batteri på 10kWh för att lagra egenproducerad solel varierar beroende på år och energipriser. I bästa fall kan batteriet spara några hundralappar per år, men i vissa fall kan det till och med resultera i en förlust på några hundralappar. Detta sker om elpriset mitt på dagen, när batteriet laddas, är högre än kvällspriset, vilket innebär att den lagrade elen blir mindre värd när den används.

Spotprisarbitrage
På Nordpool sätts elpriset klockan 14:00 för följande dags handel, vilket ger möjlighet att förutspå priset några timmar i förväg. Denna information kan användas för att ladda batteriet under lågprisperioder, ofta på natten, och sedan ladda ur det under dyra timmar på dagen. Denna strategi kallas spotprisoptimering eller spotprisarbitrage, och kan förbättra batteriets lönsamhet genom att utnyttja prisvariationerna på elmarknaden.

elnätstabilitet
batterilösningar

Exempel 2: Lönsamhet med Spotprisoptimering

När ett 10kWh-batteri används för spotprisoptimering är lönsamheten starkt beroende av elprisernas variationer mellan natt och dag. Ett exempel är 2021, då lönsamheten endast var 500 kr/år på grund av låga elpriser, medan det under 2023, med mycket högre elpriser, blev hela 3 700 kr/år. Detta visar hur beroende batteriets lönsamhet är av marknadsförhållanden.
År Lönsamhet
2021 500 kr/år
2022 1 400 kr/år
2023 3 700 kr/år
Nattladdning sker vanligtvis efter kl. 00:00, så att batteriet är fulladdat till morgonen. Under dagen hanteras husets energibehov främst av solcellerna, medan batteriet laddas. Mot kvällen kan batteriet laddas ur för att undvika dyra elpriser under kvällstopparna.
energistyrning

Utvärdera lönsamheten av solceller för din bostad

Hos ReNERGI kan du använda vår kalkylator för att enkelt beräkna vad olika installationer kostar. Priset kan dock variera på grund av pågående kampanjer, och därför rekommenderar vi att ni kontaktar oss vid intresse.

Tidsstyrning

Tidsstyrning innebär att batteriets uppladdning och urladdning styrs utifrån förutbestämda tider, vilket är ett mer statiskt sätt att hantera ett energilager. Det är ofta den inbyggda styrningsmetoden i fabrikens programvara, eftersom det skulle vara komplicerat för tillverkare att integrera med alla olika energimarknader. Tidsstyrning ska inte förväxlas med spotprisoptimering, som baseras på elpriset. Tidsstyrning styr endast efter klockslag. Även om det är möjligt att gissa när elpriserna sannolikt är höga eller låga, finns ingen garanti för att denna metod alltid optimerar lönsamheten.
solel

Kapa Effekttoppar

Senast 2027 ska effekttariffer införas av svenska elnätsägare, enligt Energimyndigheten. Hur tariffen utformas kommer variera, men syftet är att minska höga effektuttag och jämna ut belastningen på elnätet. Höga genomsnittseffekter kommer att bestraffas, och man betalar för både effekt och energi. Effekttariffen finns redan för de med större huvudsäkringar (63-125A) och påverkar hur hushåll sprider ut sina laster för att undvika höga kostnader.

För villaägare innebär detta en möjlighet att spara pengar genom att jämna ut lasterna över tid. Till exempel, om ett spabad drar 3kW, en elbil 5kW och en tvättmaskin 1kW, genererar dessa tillsammans en effekttopp på 9kW om de körs samtidigt. Genom att sprida ut användningen så att endast elbilsladdningen sker under den högsta timmen, blir effekttoppen istället 5kW. I Göteborg Energis nät (där priset är 36,25 kr/kW) sparar man 145 kr den månaden genom att minska toppen med 4kW.
effektoptimering
Hur effekttoppen beräknas kommer variera från nätägare till nätägare, i Göteborg beräknas som medeltalet av de tre högsta timmarna varje månad, fördelat på tre olika dygn. Det man tydligt kan konstatera är att fastighetsägare som kan anpassa sig och använda sin el på ett smartare sätt kommer vara vinnare!
energilager

Effekttariffer kan kopplas direkt till användningen av energilagring för att kapa effekttoppar. Genom att ställa in batteriet så att det aktiveras när effektuttaget överstiger en viss nivå, kan batteriet ta hand om de högsta topparna. Detta innebär att elnätet endast används upp till den satta gränsen, medan batteriet hanterar överflödet.

Denna strategi leder till en direkt ekonomisk fördel genom att undvika höga effektkostnader från elnätsägaren. Batteriet fungerar som en buffert, vilket jämnar ut belastningen på elnätet och bidrar till både ekonomiska besparingar och ett mer balanserat energisystem.

frekvensmarknad

För att ett batteri ska vara effektivt vid kapning av effekttoppar måste det dimensioneras noggrant. Misslyckas man med dimensioneringen riskerar man att inte undvika de önskade kostnadsbesparingarna, trots att man investerat i ett batteri. Ett batteri som används för att kapa effektkostnader prioriterar att alltid vara fulladdat från elnätet (eller solceller) för att vara redo om en effekttopp sker. När fastighetens effektuttag sjunker under batteriets urladdningspunkt börjar batteriet ladda sig.

Eftersom ett batteri har både effekt- och energikapacitet, måste det också matcha effekttoppens höjd. Detta innebär att batteriet måste vara tillräckligt kraftfullt för att hantera hela effekttoppen och därmed effektivt kapa kostnaderna.

batteri
När en effekttopp pågår under en längre tid, motsvarar den både en viss effekt och en viss mängd energi, vilket kan visualiseras som arean under toppen. Ju längre en topp varar, desto större blir arean, och därmed krävs mer energi från batteriet för att kapa toppen. Detta innebär att ett batteri måste ha tillräcklig energikapacitet för att hantera toppens varaktighet, även om effekten i sig inte ökar. Det är alltså viktigt att dimensionera både batteriets effekt- och energikapacitet korrekt för att kunna hantera längre varande effekttoppar.
framtidens intäkter

Exempel 3: Lönsamhet vid Kapning av Effekttoppar

Lönsamheten vid att kapa effekttoppar beror främst på elnätsägarens pris per kW, som har ökat år efter år. Till exempel kostar det 117,50 kr/kW hos EON Syd och 36,25 kr/kW hos Göteborg Energi. Hur mycket effekttopp som kan kapas beror på fastighetens elanvändningsmönster, men vi kan uppskatta besparingen baserat på batteriets kapacitet. Anta att vi har en Ferroampanläggning med ett Energy Storage Stack-batteri (ESS) med kapaciteten 10kWh/6kW och att vi kan kapa 5kW av effekttoppen. Besparingen per månad blir då mellan 587 kr och 181 kr beroende på elnätsleverantörens pris.

Ödrift/Backup

Många växelriktare kan inte driva huset under strömavbrott, men med en växelriktare som stöder backup kan hela eller delar av huset drivas även utan el från nätet. Detta är en vanlig fråga vid investering i solcellsanläggningar, eftersom många tror att alla växelriktare klarar detta – men det gör bara vissa modeller.

Begrepp att känna till för ödrift och backup:

  • Backup – Växelriktaren stänger ner i några sekunder till en halv minut för att sedan starta i ödrift.
  • UPS (Uninterruptable Power Supply) – Växlar till ödrift på några millisekunder, så att känslig elektronik inte hinner stänga av sig.
  • Enfas- eller trefasbackup – Även om växelriktaren är trefas, är det inte säkert att den kan leverera trefasbackup, vilket krävs för att driva laster som en värmepump eller vattenpump.
flextjänster
För att dimensionera en ödriftsanläggning (som normalt är ansluten till elnätet) måste både effekt och energi noggrant beaktas. Val av design är också viktigt, såsom om anläggningen ska ha UPS-funktionalitet, om växelriktaren ska leverera en eller tre faser i ödriftsläge, och om hela eller delar av anläggningen ska kunna drivas under strömavbrott.

Som användare av ett ödriftssystem bör man i förväg specificera vilka laster som ska drivas under ödrift, samt hur länge systemet ska kunna köras utan solenergi. Precis som vid effekttoppskapning måste batteriets degradering och urladdningsfönster beaktas. Dessutom kan batteriet användas till andra ändamål innan ett strömavbrott, vilket innebär att batteriet kanske inte är fulladdat. Därför är det klokt att reservera en del av batterikapaciteten, exempelvis 30%, för nöd-drift vid strömavbrott.

För en villa som använder 20 000 kWh/år, motsvarande 54 kWh/dag i genomsnitt, kan ett 10 kWh-batteri sätta standarden för hur länge och vad som ska drivas under ett avbrott. Ju fler laster som ska drivas, desto snabbare töms batteriet, så det är viktigt att prioritera vilka apparater som är kritiska, som belysning och router, jämfört med större laster som en värmepump. Ödriftsanläggningar kräver även ett externt jordtag.

Flexmarknader och Virtuella Kraftverk

Elsystemet måste alltid vara i balans, där elproduktionen motsvarar förbrukningen i varje ögonblick. Svenska Kraftnät ansvarar för denna balans och köper möjligheten att styra förbrukningen på elmarknaden. Tidigare kunde bara stora förbrukare delta i frekvenstjänster, men nu kan även mindre resurser, som batterier, elbilsladdare och solceller, delta genom att samlas i virtuella kraftverk med hjälp av aggregatorer.

Tack vare dessa flexibla tjänster kan både villaägare och bostadsrättsföreningar som äger en flexibel resurs nu få intäkter genom att delta i dessa flexibilitetsmarknader.
energilager
Batteriillustration symboliserar balanstjänster för det svenska elnätet.
Far håller dotter i famnen och pekar mot taket med nyinstallerade solpaneler.
Installera Solceller - Hus med nyinstallerade solcellspaneler på taket.
Solförmörkelse med månen som delvis täcker solen, skapar en dramatisk och mörk silhuett

Logga in på rENERGi

Solcellskalkylator - ReNERGI

Beräkna din solcellsinvestering med ReNERGIS Solcellskalkylator

Din Energiinstallation

Villa
10 kWp
10 kWh
15000 kWh/år
1.5 kr/kWh
Har elbil

Stödtjänster

Ersättning såld el

Tarifftyp
55 öre/kWh

Din Beräknade Besparing

Total Årlig Besparing

0 kr

Beräknad årlig besparing*

Egenförbrukning 0%
Stödtjänstintäkt 0 kr/år
*Beräkningen baseras på:
  • Genomsnittlig prisspridning: 0,30 kr/kWh 1
  • Solproduktion: 950 kWh/kWp/år 2
  • Elbilsförbrukning: 2 400 kWh/år 3
  • Stödtjänst Emaldo: 2000 kr/mån vid ≥10 kWh batteri
  • Stödtjänst FLOWER: 75 kr/kW/mån (C-värde 0.6)
  • Stödtjänst Checkwatt: 15 kr/kW/mån (C-värde 0.6)
  • Stödtjänst Enequi: 60 kr/kW/mån (C-värde 0.6)
  • Säsongsfördelning: 75% av solproduktionen under vår/sommar (mars-augusti), 70% av förbrukningen under vinterhalvåret 4

Beräkningen inkluderar både använd och såld solenergi
Källor:
1 ENTSO-e (2024)
2 IEA (2023)
3 Vattenfall (2022)
4 Energimyndigheten (2023) - Säsongsfördelning av solproduktion och elförbrukning

Kontakta oss för en offert

Kliv in i kakornas rike! Genom att fortsätta här accepterar du våra smaskiga datorkakor (de spårar inte smulor!). Vill du inte ha en kaka-fest, är det dags att klicka iväg till andra äventyr! Genom att acceptera, godkänner du också våra Användarvillkor. 🍪 Acceptera eller navigera bort!